srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
5.11.2006. 15:04:14
Pomozimo: Karolina Belščak (8) s malignom bolešću bije borbu za život
Mama, kad ću smjeti u školu?

Potvrdno kimanje glavom na pitanje bi li, umjesto običnih plastičnih, htjela prave role i nešto zimske odjeće za lutku baby born iz „njemačkog“ dućana u Zagrebu, jedini su nijemi odgovori što smo ih tijekom posjeta u skromnom stančiću u Rudarskoj ulici u Ivancu uspjeli izvući iz Karoline Belščak (8), potpuno iscrpljene teškom malignom bolešću.

Otkako joj je u siječnju iz trbušne šupljine u KBC-u Rebro operativno odstranjen velik recidivirajući zloćudni tumor (neuroblastoma, maligni tumor u djece koji nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi), sitna djevojčica koja je u najtežoj fazi bolesti težila i manje od 18 kilograma, uz danonoćnu brigu hrabre majke Ivanke bije borbu za život. A koliko je ta borba teška svjedoči i to da posve iscrpljeno dijete kemoterapeutike uzima u periodima po 14 dana. U školu ne može (ponavlja prvi razred), kontakti s ostalom djecom su joj radi opasnosti od zaraza svedeni na najmanju mjeru, pa je uglavnom osuđena na boravak u stanu i na društvo obitelji i TV-a. Krhko dijete, blijedo, ispucalih usana, koje je čudom ostalo živo nakon strašnih posljedica uzimanja teških kemoterapeutika, tek je s tračkom zadovoljstva dočekalo ponovni raste nježne plave kosice.

- Prvi znakovi bolesti pojavili su se s 3,5 godine. Dotad posve zdrava djevojčica počela se tužiti na jake bolove u nožicama. Nakon što smo iz laboratorija Doma zdravlja dobili porazno loše krvne nalaze, Karolina je prebačena na pedijatrijski odjel Bolnice u Varaždinu. Budući da je naočigled kopnila i propadala, samoinicijativno smo je odveli na Šalatu, gdje je dijagnosticirana neuroblastoma 4. stupnja na kralješnici – u suzama se prisjeća nezaposlena majka Ivanka. Liječnici su tumor u visokom stadiju uspjeli razbiti kemoterapijom. Nakon što je Karolini autotransplantirana koštana srž, stanje joj se poboljšalo. U međuvremenu je krenula i u prvi razred. Kontrolni pregled u siječnju ove godine bio je šokantan – pokazao je da je karcinom metastazirao u abdomen. Nakon operacije i kemoterapije, dijete se zbog teških nuspojava (sepsa, zapletaj crijeva, upala pluća) 5,5 tjedana na odjelu intenzivne njege borilo za život. Otac Drago, jedini hranitelj obitelji, sa skromnim primanjima zaštitara u Koki, obolio je zbog tuge i brige za dijete, a obitelj se našla u materijalnom kolapsu.

 
Uplata pomoći
– Najteže mi je kad pita hoće li u školu moći kad ostala djeca ne budu prehlađena. Teško podnosi kemoterapiju, broji dane koliko još. Svakog tjedna putujemo u Zagreb na krvne i jetrene pretrage, a putne troškove dobijemo vraćene tek za 8 tjedana. Za naše dijete dali bismo sve, hvatamo se za slamku, pa smo nabavili i specijalne kapi iz Crne Gore koje stoje 400 eura. To smo nekako platili, za više nemamo. Živimo samo od suprugove skromne plaće i Karolinina pojačana dječjeg doplatka od 830 kuna – boreći se sa suzama kaže majka Ivanka.
Novac za dijete može se uplatiti na štednu knjižicu otvorenu u Zagrebačkoj banci na ime Karoline Belščak, br. 2360000-1000000013, poziv na broj 00  1673020635 ili poslati na adresu Rudarska ulica 2, 42240 Ivanec. (ljr)

Devizni račun:
2467376387
R 6123600003223008766
Devizna šifra banke: zabahr xx
 
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.