srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
30.10.2006. 14:44:17
Otkriće u lepoglavskom pavlinskom samostanu: Kipovi pavlina u zazidanoj niši ljetnog refektorija
Do otkrića doveo bivši zatvorenik

Lepoglavski župnik vlč. Andrija Kišiček i stručnjaci Restauratorskoga zavoda Hrvatske u nekadašnjem su ljetnom pavlinskom refektoriju (blagovaonici) u sklopu bivšega pavlinskoga samostana u Lepoglavi došli do novog otkrića: u zidu refektorija koji je, poput cijelog samostana, teško oštećen u brojnim pregradnjama i dogradnjama za potrebe kaznionice, otkrili su zazidanu nišu s vrijednim kipovima pavlina i drugim simbolima njihova reda.

Možda niša s kipovima nikad ne bi bila otkrivena da župnika Kišičeka na nju pismom nije upozorio Zvonimir Kunek iz Zagreba, koji je za svoga robijanja u Kaznionici 40-tih godina prošloga stoljeća s drugim zatvorenicima po naredbi morao zazidati originalnu nišu. Izvješćujući da je to bilo 1946. godine, Kunek je župniku poslao čak i skicu koju je, ne želeći da se trag o vrijednoj pavlinskoj baštini posve izgubi, po sjećanju nacrtao 1960. godine u Melburnu. Kako bi sačuvali trag o tome, pisao je Kunek, zatvorenici su u zid krišom stavili i pivsku bocu s porukom o tome tko je i kada bio prisiljen zazidati pavlinske kipove. Restauratori su pošli tragom njegova pisma te djelomično otvorili napukli zid.

- A iza zida, koliko možemo razaznati, ukazala su se kipovi svetaca i pavlina, što znamo po njihovoj bijeloj boji, pavlinskom simbolu. Jedan od njih sigurno je kip Sv. Pavla pustinjaka, a i drugi je vjerojatno neki poznatiji pavlin. Ne znamo točno koji, jer su im kod zidanja namjerno otkinute glave. Usto, u niši je i palma s kipom razapetoga Krista, te izvor. Zasad dalje nećemo otvarati nišu, jer to je posao koji stručno trebaju obaviti restauratori, kako se ne bi oštetile vrlo vrijedne freske koje se skrivaju ispod naslaga „zatvorske“ boje i žbuke – kaže vlč. Kišiček.

Nekadašnji raskošni refektorij, koji je iluzionistički oslikao najpoznatiji freskoslikar pavlinskoga doba Ivan Ranger, danas je teško oštećen. Blagovaonicu je 1722. godine štukaturom i slikama iz života Sv. Pavla pustinjaka, dodavši im poetske stihove, dao ukrasiti Ivan Petheo. Godine 1733. prostor je ukrašen novim slikarijama na svodu i lukovima (te se pripisuju Rangeru), a trošak su snosili, osim konventa, bivši general reda Stjepan Demšić i provincijal Andrija Musar.

Kao što je poznato, nakon što ga je Zborni kaptol čazmanski prodao Državnom eraru, samostan se od 1854. godine počeo preuređivati u kaznionicu. Raskošni refektorij doživljava sudbinu cijelog samostana: prostrana pavlinska blagovaonica pregrađuje se u dva dijela, barokne slikarije prekrivaju se slojevima žbuke i obične bijele boje, a u tom prostoru najprije se uređuje kaznionička škola, poslije i spremište za meso!

Divno oslikan svod nepovratno je uništen u velikoj eksploziji 1945. godine. Tada su Nijemci na pruzi kod Šumeca blizu Lepoglave u zrak digli nekoliko vagona strljiva. Od siline eksplozije teško je stradao cijeli pavlinski spomenički kompleks, pa i svod refektorija. U sklopu vrlo opsežnih radova na obnovi samostana koji su već u toku, i on će, kaže vlč. Kišiček, biti obnovljen, a prva zadaća bit će ponovno vraćanje boltanih zdiova koji su za potrebe zatvora bili „poravnani“. Obnovit će se i slikarije na zidovima koje su, pokazuju sondiranja, dobro očuvane.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.