srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
24.10.2006. 14:11:59
U Ivancu održana Skupština Saveza karnevalskih gradova Hrvatske
Gosti iz 28 gradova oduševljeni Ivancem

U subotu, 14. listopada, Gradu Ivancu pripala je čast da prvi put bude domaćin Skupštine Saveza karnevalskih gradova Hrvatske, udruženja koje objedinjuje hrvatsku nacionalnu karnevalsku baštinu. Činjenicu da se skupština održava u Varaždinskoj županiji, koja je u cijeloj Hrvatskoj na dobrom turističkom glasu, mnogi predstavnici od ukupno 28 gradova-sudionika (Skupština inače okuplja 42 grada) iskoristili su i doputovali dan-dva ranije, te u međuvremenu razgledali kulturno-povijesne i turističke znamenitosti.

Program je počeo izbornom skupštinom Saveza u ivanečkoj Gradskoj vijećnici, gdje su goste dočekali i zaželjeli im dobrodošlicu gradonačelnik Milorad Batinić i predsjednik Gradskog vijeća Čedomir Bračko. Nakon osvrta na rad Saveza i njegove programske zadatke, članovi Skupštine za novog su predsjednika izabrali Ivana Prpića iz Senja, a za dopredsjednika Vladimira Butkovića iz Novog Vinodolskog. Tajnica je Đurđa Somođi iz Čakovca. Uz njih, u novo predsjedništvo ušli su i Mario Ketini iz Metkovića, Zvonko Vugrinović iz Đakova i Petar Škarpa iz Rijeke.

Izabran je i novi Nadzorni odbor u sastavu Dragica Fabijanić iz Paga, Vesna Burić iz Samobora i Vesna Štruklec iz Ivanca.

- Osnovni zadatak Saveza jest afirmacija hrvatskoga karnevala kao dijela sveukupne hrvatske kulturne baštine. Riječ je o vrlo specifičnoj baštini koja na mnoge načine govori o običajima, plesovima, pjevanju, glazbi, nošnjama, igrama i drugim segmentima karnevala pojedinih krajeva i time priča zanimljivu i raznoliku priču o povijesti i kulturi. Cilj nam je da iz godine u godinu udruga raste uključivanjem novih članova – izjavio je predsjednik Saveza Ivan Prpić.

Nakon izborne, u Gradskoj vijećnici održana je i osnivačka skupština Hrvatske sekcije Europskog udruženja karnevalskih gradova kojoj je pristupio 21 grad. Ivančani su se pokazali uzornim domaćinima: među ostalim, za goste su organizirali posjet Friščićevom mlinu, gdje su ih dočekali birani specijaliteti domaće kuhinje, a svaki je za uspomenu ponio i vrećicu svježe mljevena brašna. Obišli su i etnozbirku u prigorečkoj školi, te degustirali vina na imanju Poljoprivredne zadruge na Čardaku kod Klenovnika, gdje su i razgledali vinske podrume što su ih dali sagraditi grofovi Draškovići. Posebno su ih oduševili domaći gastronomski specijaliteti što su ih, u cilju popularizacije ivanečke kuhinje, pripremili Ivonjska klijet i restauracija BVB, koji su se za tu priliku doista pripremili i na najprimjereniji način prezentirali poznata zagorska jela i gostoljubivost.

- Zadovoljan sam načinom kojim se Ivanec predstavio kao, doduše, malena, ali pažnje vrijedna kontinentalna destinacija, koja s okolnim gradovima i lokalitetima i njihovom baštinom može prerasti u respektabilno turističko odredište. Sudeći po zadovoljstvu gostiju, mislim da su iznenađeni boravkom i dočekom u Ivancu. Najvrjednije je što će nakon ovoga skupa gosti imati mnogu jasniju sliku o našem gradu i Županiji i o njihovim razvojnim turističkim mogućnostima. Vjerujem da ćemo na idućem Fašniku u Ivancu imati gostujuća društva upravo iz gradova koje smo ugostili – optimističan je ivanečki gradonačelnik.

Načinom na koji se Ivanec predstavio kao jedna od simpatičnih zagorskih destinacija zadovoljan je i predsjednik Turističke zajednice Ivanca Boris Jagetić Daraboš. Za sjećanje na boravak u gradu poleg jedne vel'ke gore on je sudionicima na svečanoj večeri podijelio i originalni lokalni suvenir – replike karabitarica, kojima su gosti bili ugodno iznenađeni, to više što se uz njih veže priča o ivanečkoj rudarskoj povijesti. Goste je dočekalo i nekoliko članova Ivanečke rudarske čete odjevenih u odore nekadašnjih rudara.

Za dobru organizaciju petica ide Marini Držaić iz gradskog Odsjeka za društvene djelatnosti i članovima Društva Maska iz Ivanca.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.