srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kolumne
 
19.10.2006. 20:02:42
Dr.sc. Eduard Kušen
50. godišnjica prvog samoposluživanja u Jugoistočnoj Europi

Gdje su slijednici? Tko su slavljenici? Gospoda Andrija Sever i Stjepan Putarek su pokojni. IMA je nekima poslužila kao bogat miraz za brak s drugim trgovačkim kućama. U Pretvorbi su definitivno prebrisani posljednji tragove ivanečke (genijalne) trgovine.

Brončana plaketa, na čijoj se prednjoj strani (slika 1.) nalazi žičana košarica i tekst 20 godina samoposluživanja a na drugoj strani 17. XII 1956/1976 – PRIVREDNA KOMORA HRVATSKE (slika 2.), podsjetila me da je dana 17. prosinca 1956. godine u Ivancu otvoreno prvo samoposluživanje u Jugoistočnoj Europi. Podsjetila me ujedno da nas od 50-godišnjice ovog događaja dijele još samo nepuna dva mjeseca, da se to na ulicama Ivanca nigdje ne vidi niti osjeća, da se to u Ivancu na to vjerojatno zaboravilo, da zaslužni više nisu živi, da nema baštinika i slijednika, da to ni nije prihvaćeno kolektivnom ivanečkom baštinom, ni potencijalnom turističkom atrakcijom niti nekim drugim resursom.

U nedavnom, vrlo opsežnom i za Ivanec vrlo afirmativnom članku Nedjeljnog Vjesnika, igrom slučaja, našla se na fotografiji i katnica nasuprot župne crkve (slika 3.) u kojoj je 17.12.1956. godine otvoreno prvo samoposluživanje u Jugoistočnoj Europi, ali o tome ovdje nije bilo ni riječi. Ne zato što bi to netko želio prešutjeti, već stoga što danas u hrvatskoj trgovini Ivanec ne predstavlja apsolutno ništa, pa čak niti u vlastitoj kući.

Međutim, prvi broj Ivanečkog kalendara (1974) ovom je povijesnom ivanečkom događaju posvetio i iznimnu pozornost u napisu Suvremeno trgovanje u Ivancu u čijem su prilogu objavljene i dvije fotografije, fotografija unutrašnjosti prvog samoposluživanja (slika 4.) i fotografija prve pokretne (putujuće) prodavaonice (slika 5.) u bivšoj državi, t.j. u Jugoistočnoj Europi. Ivanečki kalendar je tom prigodom prenio nekoliko komentara iz tadašnjih tiskovina i dodao potrebna objašnjenja.
 
Slika 1.  Prednja strana brončane plakete iz 1976. godine
 
Slika 2.  Druga strana brončane plakete iz 1976. godine.
 
Slika 3.  Zgrada nasuprot župne crkve u Ivancu, u čijem je prizemlju 1956. godine otvoreno prvo samoposluživanje u Južnoj Europi.
 
Slika 4.  Fotografija unutrašnjosti prvog samoposluživanja u bivšoj državi (foto: Petar Jagetić) - Izvor: Ivanečki kalendar '74
 
 
Slika 5. Prva pokretna (putujuća) prodavaonica u bivšoj državi (foto: Petar Jagetić) - Izvor: Ivanečki kalendar '74
 
Slika 6.  Izvorni oblik Robne kuće IMA na gradskom trgu u Ivancu (foto: Petar Jagetić) - Izvor: Ivanečki kalendar '76
 
Slika 7. Robna kuća IMA danas
 
Slika 8.  Spomen pločica na pročelju zgrade u Ivancu, u kojoj je 17.12.1956. godine otvoreno prvo samoposluživanje u Jugoistočnoj Europi.

Večernji vjesnik, 30.09.1957. O onome što Zagreb nema, a selo Ivanec ima… U zagorskom mjestu Ivancu uvedena je suvremena trgovinama po sistemu samoposluživanja. Ovakvu vrstu trgovine nemaju ni naši veliki gradovi, ali Ivanec je ima!... Ovo je mala prodavaonica nedaleko središta Ivanca. Već izdaleka vidi se natpis: Samoposluživanje. Na jednim vratima piše ulaz a na drugima izlaz. Sve to upozorava da se ne radi o običnoj trgovini. Domaćica prolazi kraj polica na kojima se nalaze razni proizvodi. Kraj svakog proizvoda istaknuta je cijena. Proizvod koji želi kupiti ona sama izabere…

Borba, 15.12.1957. Tihe prodaje u Ivancu… Početak nije bio lak. Trebalo je najprije osigurati robu. I to ne običnu, već pomalo atraktivnu, ono što će građane privući da dođu u „neobičnu radnju“, koja je, osim toga što nije pružala prilike dokonim mušterijama, da se o svemu i svačemu napričaju dok prodavač nešto mjeri i pakuje, bila je prilično udaljena.

Kerempuh, 24.05.1957. Ivanečka ćaba… U nedavno otvorenoj trgovini za samoposluživanje u Ivancu je nastala prava trgovačka „ćaba“ iliti hodočašće. Ako se ovako nastavi, svi trgovci iz naše zemlje smatrati će svojom obavezom, da posjete ivanečku trgovinu za samoposluživanje. Moguće bi se to moglo spriječiti na taj način da se donesu propisi kao i za pravu „ćabu“, odnosno, da se u Ivanec ide bos i – bez dnevnica. Knjiga utisaka svjedoči o reagiranju ivanečkih potrošača: ovakav način poslovanja dokazuje da svijest naših ljudi napreduje. Prodavaona je vrlo lijepo opremljena pa služi svima nama Ivančanima na ponos! Neobično je lijepo poslužiti se sam, kada se sam osjećaš poštenim, a tvoje poštenje cijeni kolektiv trgovačkog poduzeća Ivanečki magazin!

Na ideju da poduzeće otvori prodavaonicu u kojoj će potrošači sami izabirati robu došao je tadašnji direktor „Ivanečkog magazina“ Andrija Sever. U to vrijeme nije bilo iskustva s takovim prodavaonicama, pa odluka o otvaranju „samoposluge“, donesena 16. srpnja 1956. godine, zaslužuje to veću pažnju. Isto zavređuje i povjerenje koje je tom projektu poklonio Narodni odbor općine Ivanec davši novčana sredstva u iznosu 580000 starih dinara.

Da bi sagledali svu vrijednost toga pothvata, treba znati da se tada nije proizvodila oprema za ovu vrstu prodavaonica. Andrija Sever i Stjepan Putarek sami su pravili nacrte i davali funkcionalna i tehnološka rješenja za opremu. Za ono vrijeme bilo je normalno da se inventar izradi iz drva pa je i izvođač nađen u Ivancu. U Ivancu je rođen uzor i škola za velike trgovačke centre, o čemu najrječitije govori citirano pisanje štampe.

Iz prizemlja katnice nasuprot župne crkve, ivanečko se je samoposluživanje preselilo 03.04.1971. u novi reprezentativni objekt na gradskom trgu (slika 6.), u kojem se je na prvom katu nalazila atraktivna kavana s balkonom i pogledom na gradski trg, crkvu i vrh Ivanščice, s velikim cvijetom ivančice te natpisom ROBNA KUĆA „IMA“ na glavnom pročelju. Danas je taj objekt oblikovno unakažen a za potrebe trgovine se koristi samo prizemlje. Balkon kavanske terase na prvom katu pretvoren je u „golubinjak“, a sa zapadne strane, zgradi je „priljepljen“ neki drugi objekt.

„Ivanečki magazin“ je 10.02.1963. godine po drugi puta osvojio državni primat u trgovanju. Toga je dana, naime, prvi puta u povijesti trgovine bivše države, u obilazak potrošača krenula pokretna prodavaonica na principu posluživanja, među stanovništvom kasnije kratko nazvana Putujuća. Obišla je sela Bedenec Gornji, Bedenec Donji, Lančić, Punikve, Ivanečki Vrhovec, Ivanec Gornji, Salinovec, Kanižu, Voću, Belšćak, Višnjicu i Voću Rijeku. Danas se to vozilo nalazi u dvorištu jedne kuće u Rajterovoj ulici u Ivancu.

Treba li taj datum Ivanec zauvijek zaboraviti samo zbog toga što mu je neslavno propala njegova trgovina, Ivanec, koji i inače nema previše znamenitosti. Hrvatska gospodarska komora se ne bi trebala odreći hrvatskog trgovačkog primata glede samoposluživanja u Jugoistočnoj Europi, kad to nije učinila ni 1976. godine povodom 20-godišnjice prvog samoposluživanja otvorenog u Ivancu. Osim toga, zar u bespoštednoj konkurenciji velikih trgovačkih lanaca, ne bi vodećem hrvatskom trgovačkom lancu Konzumu, koji ionako već ima samoposluživanje u prizemlju bivše Robne kuće IMA, bilo probitačno postati slijednikom i povijesnog dijela ivanečke trgovine, primjerice, uređenjem kuće nasuprot župne crkve, na kojoj se sada nalazi samo skromna spomen pločica (slika 8.), u hrvatski muzej samoposluživanja sa „spomen prodavaonicom“ posvećenom 17. prosincu 1956. godine. Ili bi, u krajnjem slučaju, takav slijednik mogao postati i stranac, konkretno Lidl, koji u Ivancu već gradi svoj trgovački centar.

Ideja da se u spomenutoj kući uredi spomen prodavaonica, možda i muzej samoposluživanja, stara je više od 25 godina, koja je doduše računala s drugim, poglavito ivanečkim subjektima. Ova inicijativa bila je dio velike akcije za zaštitu svih vrijednih objekta u povijesnom središtu Ivanca (Malezova, od raskrižja za Groblje do Trga, i Rajterova, od Stare škole do Trga), za objekte kojima treba zadržati vanjsku povijesnu ljušturu, a unutrašnjost urediti za odgovarajuće sadržaje. To su bile ujedno i ivanečke urbanističke teme, u okviru kojih je, pred Domovinski rat, izvršeno snimanje i kartiranje svih ovih objekata. Ti su dokumenti sastavni dio ivanečke urbanističke dokumentacije, koje valja konzultirati kod izdavanja svake lokacijske dozvole, bez obzira na trenutačnu snagu pojedinih urbanističkih planova.

Sistem čupanja povijesnih prizemnih ili katnih objekata iz povijesnog tkiva Ivanca, i njihova zamjena s nekoliko puta većim objektima, primjerice, kao što je to slučaj s izgradnjom na mjestu „Karažinčevog melina“, suprotna je spomenutom konceptu uređenja povijesnog dijela Ivanca, dakle „duhu propisa“ iako se to može pokušati braniti različitim smicalicama na osnovi „slova propisa“. Prema neprovjerenim izvorima, najljepšim povijesnim zgradama u Ivancu već je namijenjena takva sudbina.

Protutežu ovakvom stanju može osigurati samo akcija „SOS za povijesno središte Ivanca“, čije su pripreme u tijeku. Samo o Ivančanima ovisi, što će očuvati od svoje povijesne baštine, bila ona materijalna, kao što su to zgrade, ulice, perivoji, ili pak nematerijalna, kao što je to datum određenog događaja, ovog puta 50 godina od otvaranja prvog samoposluživanja u Jugoistočnoj Europi.
 
Dr. sc. EDUARD KUŠEN, dipl.ing.arh.
Institut za turizam, Zagreb
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.