ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
20.10.2006. 8:17:25
Trakošćan
Prva škola mladih filatelista

U Trakošćanu se sutra otvara Prva škola mladih filatelista, u kojoj će sudjelovati više od 110 djece i omladine iz Zagreba, Splita, Vukovara, Slovenije te iz brojnih mjesta Varaždinske županije. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji čiji je idejni začetnik Općinsko vijeće Bednje. Stoji to i u pozivu Organizacijskoga odbora, u kojemu njegov predsjednik Mirko Bistrović ističe da joj je osnovni cilj animirati mlade na „prekrasnu i edukativnu aktivnost, jer šareni papirić što se marka zove otkriva novi svijet, razvija točnost, upornost, obogaćuje znanje, širi vidike i nudi nove kvalitete življenja. Taj papirić, kad krene na dopisnici ili na kuverti na svoj put domovinom, Europom ili svijetom, postaje istinski promicatelj kulture, naroda, postaje promotor države“.

Škola traje dva dana, a održava se uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog filatelističkog saveza, Općine Bednje, Varaždinskoga kluba kolekcionara i Hrvatskih pošta d.d. Zagreb i Središta pošta Varaždin.

Program je vrlo bogat: počet će sutra u 10 sati u Coningovu hotelu pozdravnim riječima M. Bistrovića kao predsjednika Organizacijskog odbora Prve škole mladih filatelista te dobrodošlicom što će je sudionicima poželjeti predstavnici Varaždinske županije. U nastavku će član Varaždinskoga kluba kolekcionara Josip Jelenečki i predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivan Librić predstaviti poštanski pečat i omotnicu škole, a očekuje se da će njezin rad otvoriti predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Otvaranje će simbolično završiti predajom žigosane pošte jahaču-poštaru, koji će je iz Trakošćana prenijeti u Bednju. Svečanost otvaranja pjesmom će uljepšati prof. Sanja Čanžar uz glasovirsku pratnju prof. Kristine Putarek, a nastupit će i zbor Osnovne škole Ante Starčevića iz Lepoglave.

Nakon otvaranja počet će radni dio Prve škole filatelije: o tome će uvodno govoriti Ivan Librić, dok će o poštanskim markama i njihovoj važnosti predavati Bojan Bračič, tajnik Filatelističkog saveza Slovenije. U hotelu će se organizirati i rad filatelističkih radionica s temom stvaranja filatelističkih zbirki i filatelističkog izloška, te pripreme za izradu zajedničkog izloška naslovljena Hrvatska – moja domovina. On će u poslijepodnevnim satima biti postavljen u Galeriji Dvora Trakošćan.

Tu će se odvijati i središnji dio manifestacije: počet će u 17 sati glazbenim programom dua Čanžar-Putarek, a nakon toga će saborski zastupnik Zlatko Koračević otvoriti izložbu nagrađenih radova izlagača na nacionalnim i međunarodnim izložbama. Svečanost se nastavlja u maloj dvorani izložbom Prve škole filatelije koju će otvoriti saborski zastupnik Ivan Jarnjak.

U nedjelju u jutarnjim satima sudionike Filatelističke škole očekuje pismeni ispit znanja o filateliji, a nakon toga će na izlet bednjanskim i lepoglavskim krajem. Posjetit će Crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, kapelu Marije Snježne u Kamenici, kapelu sv. Jurja u Lepoglavskoj Purgi te sakralne objekte u Bednji. Razgledat će i dvorac Trakošćan. Prva škola filatelije završit će u nedjelju u 14 sati, svečanom podjelom diploma i poklona polaznicima i izlagačima, te puštanjem balona i goluba pismonoše.

Organizatori posebno napominju da će se za trajanja škole moći vidjeti i filatelistički rariteti, primjerice, prve poštanske marke Engleske (1840.), Austrije (1850.) i Hrvatske (1918.), te izložba atrakcija i predmeta muzejske vrijednosti Hrvatskih pošta.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.