srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
17.10.2006. 19:11:11
Proslava: Obilježena 762. obljetnica pisane povijesti Klenovnika
Doma s punim džepovima srčeka i medenjaka

Mještani, mladež i djeca Klenovnika, naselja koje se prvi put u povijesti spominje u darovnici kralja Bele IV. varaždinskome knezu Mihalju 11. listopada 1244., u četvrtak su, 12. listopada, na zanimljiv način proslavili Dan općine i 762. spomendan svoga naselja. Članovi KUD-a Klenovnik i Općinskoga vijeća, djeca iz Dječjeg vrtića Latica, učenici Osnovne škole grofa Janka Drašković i Područne škole iz Druškovca, članice Foruma žena te licitarka Slavica Gladović (Klenovnik je poznat po medičarstvu) na središnjem su trgu cijeli dan slagali neobičnu izložbu. Dok su djeca s vrtićkim tetama izradila golemu jesensku lutku i podigla kućicu od domaćega platna ukrasivši je plodovima jeseni, odrasli su ispod suncobrana izložili pravo bogatstvo krušnih proizvoda iz pećnica klenovničkih i druškovečkih mama i baka.

Nakon mise što ju je u župnoj crkvi Presvetog trojstva vodio župnik vlč. Josip Jagarčec, Klenovničani su na glavnom trgu popratili dječji i učenički program vezan uz obilježavanje dana kruha. Pozdravne riječi svima su uputili i klenovnički načelnik dr. Andrija Golub i ravnatelj škole Josip Polančec. A nakon što je vlč. Jagarčec blagoslovio izložbu, nastala je prava jagma za finim orehnjačama, hajdinim zljefkama, sirnim štruklima i orehovim kiflekima, žarkim pletenicama, licitarskim srcima, domaćim slatkim kruhom s grožđicama. Za sve je kruha i peciva bilo i više nego dovoljno, pa su i djeca doma išla s punim džepovima medenjaka i kolača.

Proslava Dana općine nastavljena je sljedećega dana, u petak, 13. listopada, svečanom sjednicom općinskih tijela na kojoj se na rad u prošlih godinu dana osvrnuo načelnik dr. Andrija Golub. Klenovnička općina mala je, broji tek 2270 stanovnika, a skroman joj je i proračun.

- Naš izvorni proračun godišnje iznosi tek oko milijun kuna, a s potporama penje se na 1,4 milijuna. Glavni „stup“ koji drži cijeli općinski proračun je Bolnica za plućne bolesti i TBC. Zanimljivo je da čak 45 posto proračuna trošimo na djecu – na financiranje dječjeg vrtića, prijevoza za srednjoškolce i troškova prehrane siromašne djece u osnovnoj školi – rekao je dr. Golub. Iako investicijska aktivnost u Klenovniku nije tako opsežna kao u susjednim, daleko većim i financijski jačim sredinama, u općini se trenutačno provodi nekoliko većih komunalnih zahvata.

Baš na dan središnje proslave počeli su radovi na modernizaciji lokalne ceste prema Vukovoju vrijedne 265.000 kuna. Glavninu novca (60 posto) za cestu daje ŽUC, s 15 posto pomaže Varaždinska županija, a ostalo daje Općina. Asfalt će dobiti i jedna nerazvrstana cesta prema Čardaku, čija modernizacija stoji ukupno 200.000 kuna, a s po 50 posto novca troškove će pokriti Fond za regionalni razvoj te Općina i građani. Od vrjednijih zahvata treba spomenuti i obnovu kapele Sv. Wolfganga na Vukovoju (najjužnije kapele u Europi koja nosi naziv toga sveca) koju ove godine s 270.000 kuna financira Ministarstvo kulture.

Skupu su se obratili i Stjepan Bunić, član Županijskog poglavarstva i Miroslav Korenika, saborski zastupnik. Napominjući da je Hrvatska još uvijek visokocentralizirana država koja se koristi s 92 posto sredstava, dok samo 8 posto prepušta nižim razinama, Korenika je kazao kako u takvoj raspodjeli najgore prolaze male općine poput Klenovnika - pogranične općine, općine od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja. Usto, država zakida i bolničke ustanove za decentralizirana sredstva, među njima i klenovničku Bolnicu za plućne bolesti i TBC. Poručio je da će u Saboru pokušati izlobirati dodjelu većih sredstava sredinama poput klenovničke, koja su neophodna kako bi ljudi u njima ostali živjeti.

Zborskim pjevanjem Dan općine uveličao je i KUD Klenovnik, a druženje je nastavljeno u prostorijama Lovačkog doma Kuna.

Lj. R.
Fotografija: B. Težak 
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.