srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
16.10.2006. 18:38:31
Kompanija Holcim predstavila projekt tehnološke i biološke revitalizacije kamenoloma u Očuri
Zasađena tisućita sadnica crnoga bora

- Tehnološka i biološka revitalizacija iscrpljenog Kamenoloma Očura u Lepoglavi presedan je za Hrvatsku. Slijedom normativne prebukiranosti u Hrvatskoj i mnoštva zakona koji se ne poštuju, obveza saniranja zatvorenih kamenoloma dosad je uvijek završavala tako da je rudarska tvrtka naprosto „prestala“ postojati, odnosno, „iznenada“ je promijenila vlasnika ili je svoje obveze izbjegavala odlaskom u stečaj. Projekt što ga u Očuri provodi vlasnik kamenoloma, kompanija Holcim, prvi je slučaj primjene visokih svjetskih sanacijskih standarda u rudarstvu i u Varaždinskoj županiji i u Hrvatskoj – kazao je varaždinski župan Radimir Čačić na skupu organiziranom u petak, 13. listopada u Holcim – Mineralnim agregatima u Očuri, kojim su čelnici Holcim Hrvatske na visokoj razini predstavili projekt vraćanja kamenoloma prirodi.

Na skupu s videoprezentacijom, brojnim nazočnim uglednicima i gostima iz županijskih i gradskih službi, zaštitarskih ustanova i institucija, gradonačelnicima i načelnicima iz susjednih jedinica lokalne samouprave, predsjednicima turističkih zajednica, ravnateljima škola i predstavnicima drugih ustanova pozdravnim se riječima obratio gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, a potom i predsjednik Uprave Holcima Hrvatska Albert Szabo.

- Mogli smo vas odvesti u Švicarsku, Španjolsku lili bilo koju od zemalja u kojima poslujemo kako bismo vas na licu mjesta upoznali s visokim Holcimovim standardima. Međutim, te iste standarde odlučili smo primijeniti i u Hrvatskoj, gdje stari kamenolom revitaliziramo usporedo s otvaranjem novog i primjenjujemo iskustva koja govore da se pravo smanjenje negativnih učinaka kamenoloma na okoliš može ostvariti samo istodobnom proizvodnjom agregata i rehabilitacijom kamenoloma – naglasio je Szabo na vrlo dobrom hrvatskom jeziku.

Holcim Hrvatska inače je dio Holcim grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljena pijeska, pijeska i šljunka), te transportnog betona i asfalta. Posluje u više od 70 zemalja i zapošljava preko 90.000 radnika. Kompanija je kamenolom kupila u veljači ove godine od lepoglavskog IGM-a i kratko nakon toga počela s revitalizacijom staroga kamenoloma Očura 1, paralelno s otvaranjem novog, Očura 2, istočno od starog kamenoloma.

Siniša Košćak, direktor Holcima – Mineralnih agregata u Očuri rekao je da se za biološku sanaciju rabi šumska zemlja skinuta kod otvaranja novog eksploatacijskog polja.

- Sanacija triju gornjih etaža kamenoloma počela je u proljeće ove godine, a do prosinca bit će zasađeno 1700 sadnica crnog bora, lijeske i bršljana, prema preporuci Hrvatskih šuma. Iako je zakonodavac odredio da ukupnu revitalizaciju završimo do 2010., odlučili smo to učiniti do 2008 godine. Dotad ćemo ga tehnološki sanirati (ublažiti sadašnje strme kosine, urediti platoe i glavnu šumsku cestu) i sve etaže pošumiti s 21.000 sadnica, među kojima će 10.500 borova rasti u dva reda. Ukupno će biti revitalizirano 112.000 četvornih metara površina – rekao je Košćak te virtualni izgled kamenoloma u budućnosti dočarao videoprezentacijom.

Mnoštvo uglednika i gostiju domaćini su potom off road vozilima povezli na vratolomnu vožnju na najvišu etažu kamenoloma. Tamo su potom zasadili tisućitu sadnicu crnoga bora kao simboličan znak da se, nakon 72 godine neprestane eksploatacije, sada gola unakažena brda ponovno ozelenjuju i vraćaju prirodi. Posjetitelji su tek s te perspektive dobili realan uvid u veličinu kamenoloma i golemu površinu koju treba revitalizirati. To više ako se zna da povijest kamenoloma datira iz 1912. godine kada se njegovo otvaranje vezalo uz gradnju pruge Varaždin-Golubovec. Svojim radom službeno je počeo 1936. pod nazivom Općinska pećina, a od tada do ove godine iz njega je otkopano oko 16 milijuna tona kamena.

Iako se kamen do 70-tih godina prošloga stoljeća rabio isključivo kao građevinski materijal, očurskoga kamena ima i drugdje.

- Od toga je kamena sagrađeno oko 600 kilometara cesta i 125 kilometara tzv. zastora za željezničke pruge. Od njega je proizvedeno i oko 3 milijuna tona mineralnih gnojiva, a malo je poznato da ga ima i u oko 6 milijardi (!) boca, budući da svaka staklenka sadrži u sebi 10 do 15 posto materijala upravo iz Očure – slikovito je dokumentirao Košćak.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.