ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
12.10.2006. 17:39:00
Ministar gospodarstva Branko Vukelić i saborski zastupnici Vladimir Kurečić i dr. Marijan Mlinarić obišli Itas d.d. u stečaju
Država spremna ući u vlasničku strukturu Itasa

Svoj radni posjet izvoznim tvrtkama u Varaždinskoj županiji ministar gospodarstva Branko Vukelić sa suradnicima i sa saborskim zastupnicima HDZ-a dr. Marijanom Mlinarićem i Vladimirom Kurečićem u utorak je, 10. listopada, počeo obilaskom tvorničkih hala ivanečkoga Itasa d.d. u stečaju te razgovorom s njegovim poslovodstvom i čelnicima Grada Ivanca. Time je ministar Vukelić, koji je slijedom više prijašnjih susreta s vodstvom Itasa u svom uredu u Zagrebu vrlo dobro upoznat sa stanjem u toj izvoznoj metaloprerađivačkoj tvrtki, realizirao svoje ljetošnje obećanje da će ga posjetiti i razgovarati o mogućnostima da mu se značajnijim poticajima pomogne iduće godine, kada će se riješiti stečajnog balasta osnivanjem nove tvrtke – Itas Prvomajska d.d.

Odmah nakon dolaska goste je u obilazak pogona povelo poslovodstvo Itasa na čelu sa stečajnim upraviteljem Ivanom Polanom i bližim suradnicima. Nakon što su gosti razgledali sve dijelove proizvodnog procesa i zadržali se u srdačnom razgovoru s radnicima, posjet Itasu nastavili su radnim sastankom u Polanovu uredu. Tu su im se pridružili i gradski čelnici, gradonačelnik Milorad Batinić i predsjednik Gradskog vijeća Čedomir Bračko. Podsjetivši na agoniju kroz koju su prolazili i tvrtka i radnici, stečajni upravitelj naglasio je da, unatoč teškoćama, Itas u svom poslovanju ostvaruje uzlazne trendove. Trenutačno je zaposleno 157 radnika, plaće u neto iznosu od oko 3000 kuna uredno im se isplaćuju, a Itas vraća stare kupce, dobiva nove i ugovara poslove za iduću godinu.

Izražavajući zadovoljstvo što su ga u halama dočekala ozarena lica radnika koja su najbolji pokazatelj raspoloženja u tvrtki, Vukelić je najavio i spremnost da država, koja po raznim osnovama od Itasa potražuje blizu 5 milijuna kuna, svoja potraživanja u novoj tvrtki Itas Prvomajska d.d. pretvori u vlasničke udjele. Podsjetivši da je Ministarstvo gospodarstva dosad Itasu pomoglo samo simbolično, s 300.000 kuna za dobivanje međunarodnih certifikata ISSO 2009 i uvođenje novog softvera, Vukelić je dao do znanja da tvrtki sadašnji stečajni status onemogućava dobivanje raznih izvoznih i drugih poticaja. No, to bi se moglo promijeniti početkom poslovanja nove tvrtke sljedeće godine, to više što resorno ministarstvo izrađuje program kojim će se domaćim metaloprerađivačkim tvrtkama otvoriti veće mogućnosti proizvodnje za hrvatsku brodogradnju.

Saborski zastupnik Vladimir Kurečić kazao je da su njegovim posredstvom itasovci u stalnoj vezi s resornim ministarstvom te da je za rješavanje slučaja Itas, „koji je prošao kroz silovanje i grabež“, potrebna suradnja svih mjerodavnih institucija.

Gradonačelnik Batinić također se uključio u razgovor upoznavši ministra s naporima lokalne samouprave da pomogne Itasu. Podsjetio je da je Grad Ivanec tvrtki već otpisao više od 107.000 potraživanja za komunalnu naknadu, te da je sugerirano i Ivkomu da mu otpiše oko 400.000 kuna dugova za razne komunalne usluge. Batinić je aktualizirao i problem lošeg ivanečkog gospodarstva, malog broja zaposlenih, prometne izoliranosti zbog nedostatka kvalitetne prometnice, a osvrnuo se i na probleme poduzetnika u gospodarskoj zoni, prvenstveno one vezane uz neprimjereno visoke vodne doprinose koji poduzetnicima destimuliraju ulaganja u gradnju novih objekata. Pozvao je ministra Vukelića da još jednom dođe u Ivanec.

Gosti su se u radničkom restoranu susreli s radnicima. Tom prilikom posebno ih je pozdravio radnik Drago Lončar, zamolivši za pomoć tvrtki koja je jedina u Hrvatskoj kadra proizvesti sve – od igle do aviona. Posebnu pohvalu radnicima uputio je njihov direktor Polan:

- Ti ljudi potomci su nekadašnjih ivanečkih rudara i u njima teče rudarska krv. Oni ne daju Itas i bog! Daju sve od sebe: rade i subotama, dođu i izvan smjene i da nije bilo takva njihova pristupa, Itasa više ne bi bilo – naglasio je Polan i kazao da su vrata njegova ureda, a to radnici dobro znaju, za njih stalno otvorena.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.