srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
6.9.2006. 15:08:09
Burni skup mještana o problematici sanacije gradskog smetišta
Smeće u Jerovcu prestat će se odlagati od 2009. godine

– Djeca nam učestalo obolijevaju od respiratornih bolesti zbog pijeska iz Pješčare i smrada sa smetišta na kojemu se već 16 godina odlaže smeće iz svih općina i gradova ivanečkoga kraja. Uništene su nam oranice, potoci su zatrovani, naselje je puno muha, lisica i štakora, a prije nekoliko dana već u šest sati ujutro na smetnjaku su bila 43 Roma koji su po smeću rovali u potrazi za ambalažom. U vezi s uređenjem smetišta i isplatom ekološke rente dosad smo toliko puta bili prevareni, da ni sada ne vjerujemo u najave o sanaciji i zatvaranju Jerovca. Mislimo da ćemo i ovog puta biti izmanipulirani, jer smatramo da je teren prošlih dana bio mjeren radi proširenja smetišta i da će u njegovu krugu biti uređeno reciklažno dvorište.

To je samo dio izjava revoltiranih mještana Jerovca na burnom skupu u OŠ u Kuljevčici održanom u nazočnosti predstavnika županijskih i gradskih vlasti – članova Županijskog poglavarstva Zlatka Koračevića i Alena Košića i gradonačelnika Milorada Batinića sa suradnicima – dogradonačelnikom Martinom Krznarom, direktorom Ivkoma Srećkom Kramarićem i voditeljicom gradskog Odsjeka za komunalne poslove Tanjom Friščić. Na skup koji je vodila predsjednica Mjesnog odbora Gornji Jerovec Bosiljka Petak, ujedno članica ivanečkog Gradskog poglavarstva, oni su došli kako bi mještane informirali o predstojećoj sanaciji smetišta i njegovu zatvaranju te demantirali glasine o tome da su mjerenja terena bila obavljena radi njegova proširenja i gradnje reciklažnog dvorišta.

Ističući da je riječ o politikanstvu te da su takve glasine namjerno puštene u javnost iz nekih političkih krugova kako bi uznemirile građane i obezvrijedile napore Grada i Županije da napokon riješe probleme zbrinjavanja smeća, Koračević je u opširnijem uvodu prikazao planove Županije glede rješavanja te problematike i kazao da će se Jerovec početi zatvarati nakon otvaranja tvornice za preradu otpada na Motičnjaku.

- Već je objavljen međunarodni natječaj za pronalaženje konzultantske tvrtke o odabiru primjerene tehnologije u tvornici na Motičnjaku. U primarnoj fazi vršit će se odvajanje otpada za potrebe reciklaže, dok će se u sekundarnoj ostatak smeća dovesti u bezopasno stanje i usmjeriti u proizvodnju bioplina, biostruje ili posebnog sintetskog dizela po najnovijoj njemačkoj tehnologiji. Osnovni kriterij u odabiru tehnologije bit će da se iz nje izvuku maksimalni efekti i da građani plaćaju što manju cijenu po toni zbrinutoga smeća. U vezi s time bit će raspisan međunarodni natječaj u cilju pronalaženja poslovnog partnera kojemu će biti ponuđeno zbrinjavanje, pod uvjetom da krajnji ostatak bude deponiran izvan granica Varaždinske županije, odnosno, na regionalnom deponiju u Križevačko-koprivničkoj županiji. Tvornica na Motičnjaku će proraditi krajem 2008. ili početkom 2009., a od tada će se smeće u Jerovcu i na svim ostalim smetištima prestati odlagati  – naglasio je Koračević te rekao da za sanaciju Jerovca na raspolaganju stoji 19 milijuna kuna.

Na skupu se više puta žestoko verbalno zakačio s Josipom Krtanjekom, aktualnim predsjednikom GO HDZ-a, koji je učestalim ironičnim komentarima i neugodnim pitanjima zorno pokazao da ne vjeruje u izjave gradskih i županijskih čelnika. Zanimalo ga je koliko će točno stajati sanacija, kakva je to gradnja reciklažnog dvorišta planirana u Jerovcu ako je bilo najavljeno da će se deponij sanirati i zatvoriti, a pitao je i zbog čega su proteklih dana mjerene čestice udaljene čak 500 metara od odlagališta, ako se zna da Grad od IGM-a mora otkupiti samo ono zemljište na kojemu se i dosad odlagalo smeće. Također, pitao je zašto se forsira s ishođenjem građevinske dozvole za smetište u Jerovcu, izrazivši sumnju da će se nakon toga tamo moći odlagati i smeće iz drugih krajeva. Koračević je takve tvrdnje nazvao proizvoljnima te prozvao i bivše gradske vlasti koje su prethodnih godina „proizvele“ problem Jerovca:

- Nijedna gradska vlast taj problem nije htjela ili nije znala riješiti. Kao „vrući krumpir“ Jerovec je sad prebačen novoj vlasti. Iako ga ona pokušava riješiti najbolje što zna, činjenica je da Batinić sada mora „platiti“ za sve ono što bivše gradske čelnike nije brinulo – imputirao je Koračević.

Gradonačelnik Batinić kazao je da će se točnija cijena sanacije znati tek nakon izrade glavnog projekta sanacije, pa je ponudio da će nakon njegova dovršetka ponovno doći u Jerovec i s detaljima upoznati mještane. U Jerovcu se, rečeno je, ne bi gradili novi objekti, a reciklažno dvorište podrazumijeva uređenje sortirnice u kojoj bi se na licu mjesta odvajao otpad za reciklažu.

Direktor Ivkoma Srećko Kramarić kazao je da će građevinska dozvola za sanaciju jerovečkog smetišta biti izdana do kraja ove godine, a radovi će početi u proljeće 2007. Planira se postavljanje specijalnih folija, uređenje procjednih i drenažnih kanala za odvod otpadnih i otrovnih voda s deponija, postavit će se ograda i zeleni pojas, a prostor odlagališta više se neće širiti. Kako su mještani postavili i više pitanja o poslovnoj aktivnosti tvrtke IGM u Pješčari Jerovec, bunili se protiv zaprašivanja i onečišćenja i pitali da li je vlasnik ishodio lokacijsku i građevinsku dozvolu, Koračević je obećao da će odmah inicirati sastanak s inspekcijskim službama koje će intervenirati oko onečišćenja okoliša i poštivanja zakonitosti.

Nazočnost dužnosnika u svom mjestu građani su iskoristili i za dobivanje odgovora na cijeli niz drugih pitanja – kad će napokon Varkomovu vodu zamijeniti ivanečkom, kada će biti rekonstruirana NN-mreža, hoće li se sagraditi kanalizacija u Donjem Jerovcu, tko će im sanirati prometnice što su teško stradale uslijed intenzivnog kamionskog prijevoza..

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.