srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kultura
 
5.9.2006. 18:41:29
U organizaciji Turističke zajednice i Austrijskog kulturnog foruma
"Večer s Mozartom"

Prezentacijom glazbenog stvaralaštva Wolfganga Amadeusa Mozarta i nadahnutim predavanjem o životnu putu i opusu što ga je za kratka životnog vijeka stvorio taj glazbeni genij, muzikologinja prof. Marijana Pintar iz Leksikografskog zavoda Hrvatske u petak je, 1. rujna, u lepoglavskom pavlinskom Gostinjcu oduševila kulturnu javnost, turističke djelatnike, svoje sugrađane i učitelje iz osnovne škole, dirnute roditelje. Svi oni velikim su pljeskom i čestitkama nagradili njeno, gotovo jednoipolsatno predavanje, za koje je i prof. Olja Gregur, članica Odbora za kulturu (i Marijanina učiteljica u osnovnoj školi) dirnuto kazala da je proisteklo iz samog načina na koji prof. Pintar živi sa samom biti glazbe.

"Večer s Mozartom" u pavlinskom Gostinjcu priredila je Turistička zajednica Lepoglave u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Prvi dio večeri bio je posvećen životu i stvaralaštvu najpopularnijeg skladatelja svih vremena, u povodu obilježavanja 250. obljetnice njegova rođenja.

- Prof. Ivo Malec jednom je kazao da „postoje skladatelji koji su bitni za povijest glazbe, i oni bez kojih glazbe ne bi bilo“, a ovo potonje svakako se odnosi na Mozarta. Skladao je nevjerojatno lagano, partiture je pisao direktno, bez ikakvih korekcija. Glazba mu odiše lakoćom i ležernošću, ali istodobno i nevjerojatnom dubinom i strasti. Za svoga je života skladao 626 djela, što je golem opus zna li se da je živio samo 36 godina. Skladao je tolikom brzinom da znalci procjenjuju da bi se u tom vremenu njegova djela teško mogla i prepisati – kazala je, između ostalog, prof. Pintar te svoje zanimljivo izlaganje popratila prezentacijom Mozartovih sonata, lirskih izvedbi, ali i arija iz pojedinih opera, glasovirskih koncerata i gudačkih kvarteta.

Stavljajući Mozarta u kontekst aktualnih društvenih zbivanja u rodnoj Austriji i susjednim zemljama u 18. stoljeću (Mozart je rođen 1756., a umro 1791. godine) i na vrlo zanimljiv način pripovijedajući o djetinjstvu, odrastanju, načinu na koji je stvarao Mozart i o tome što je mislio o skladateljima-suvremenicima (i što su oni mislili o njemu) prof. Pintar o Mozartu je ispričala sagu, divno svjedočanstvo o Mozartovu geniju, završivši ga riječima G. B. Showa „Od Mozarta sam naučio reći važne stvari na jednostavan način“.

Prof. M. Pintar muzikologinja je u Hrvatskom leksikografskom zavodu, bavi se glazbenom pedagogijom i muzikologijom, a posebno je angažirana u proučavanju hrvatske glazbe 19. stoljeća s naglaskom na biografskim istraživanjima glazbenika.

Svečanosti je nazočio i Christan Ebner, novi direktor Austrijskog kulturnog foruma, otvorivši izložbu fotografija Tragovi Mozarta u Beču (bit će otvorena do 15. rujna), koja govori o mjestima na kojima je Mozart živio i stvarao. Riječ je o izložbi koja, zajedno s predavanjem, „putuje“ po cijeloj Hrvatskoj: dosad je bila postavljena u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i drugdje, a između velikih gradova, „zaustavila“ se i u Lepoglavi. Izrazio je i fasciniranost ljepotom pavlinske crkve i Rangerovim slikarijama, te kazao kako će se Forum još više uključiti u istraživanje povijesnih veza između Hrvatske i Austrije, a posebno poveznice s Rangerom (umjetnik je rodom bio iz austrijskog Tirola).

Nazočnima se obratio i predsjednik TZ Mirko Varović, zahvalivši Austrijskom kulturnom forumu na višegodišnjoj dobroj suradnji koja do izražaja naročito dolazi kod organiziranja međunarodnih festivala čipke. Posebno je pozdravio i dr. Tihanu Petrović s Odjela etnologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zaslužne za realizaciju brojnih kulturnih projekata u Lepoglavi tijekom posljednjih 15-tak godina.

Svi posjetitelji ujedno su informirani i cjelovitom programu jubilarnog 10. međunarodnog festivala čipke što će se u Lepoglavi održati od 21. do 24. rujna.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.