srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
23.8.2006. 14:47:17
Jamno
Druženje na Sv. Augustinu

Ove subote i nedjelje na brdu Jaguštin iznad Jamna tradicionalnim će se proštenjem, kakvo se na tom području održava više od stotinu godina, proslaviti spomendan Sv. Augustina. Po riječima predsjednika Turističke zajednice Bednje Alena Sajka, riječ je o jednostavnom seoskom proštenju, zanimljivom po činjenici da se održava kod dviju crkvica na brdu Jaguštin, na granici Hrvatske i Slovenije, a organiziraju ga dvije susjedne pogranične župe - Cvetlin i Leskovec.

Proštenje kod dviju živopisnih crkvica svake je godine i prvorazredan društveni događaj za brojne vjernike, hodočasnike i druge zainteresirane mještane s obiju strana granice, pa ga stoga Turistička zajednica nastoji promicati i kao turističku manifestaciju  pod nazivom “Druženje kod Sv. Augustina“.

- Ono se održava na brdu Sv. Augustin koje se nalazi na samoj granici Slovenije i Hrvatske, a od Trakošćana je udaljeno četiri kilometra. U Jamno se iz pravca Trakošćana stiže asfaltiranom cestom (udaljenost je samo tri kilometra), a potom do dviju crkvica na vrhu valja pješice. Sa slovenske strane do vrha se može i automobilom. Manifestacija se održava u subotu i nedjelju, 26. i 27. kolovoza. U subotu u 19 sati bit će procesija u čast Sv. Augustina, a u nedjelju u 10:30 sati je zajednička misa na hrvatskom i slovenskom jeziku – poručuje Sajko.

- Usprkos granici s Europskom unijom, u dogovoru s nadležnim službama toga dana  režim kretanja bit će pojednostavljen, uz obvezu svih gostiju i hodočasnika da sa sobom ponesu osobne dokumente. Zanimljivo je da dosad na proštenjima na Jaguštinu nikad nije zabilježen ni najmanji incident. Poznato je da ni u svakodnevnom životu na tom području nema međugraničnih sporova, pa život uz granicu teče mirno i bez većih problema. Vjeruje se da je to tako i zbog toga što je, za razliku od nekih drugih mjesta na hrvatsko-slovenskoj granici, na tom području granična crta definirana još u vrijeme carice Marije Terezije. Svjedoče o tome i granični kameni na samom brdu, na kojima se i danas vide inicijali MrT (Maria regina Teresia).

Iako je granica tijekom raznih povijesnih razdoblja i mijena bila nekad „mekša“, a nekad „tvrđa“, sigurno je da je posljedica dobro definirane granice miran suživot narod s obiju strana granične crte, bez problema teritorijalne naravi. Već stoljećima na tom području ljudi tradicionalno surađuju, što se manifestiralo i u institucionalnoj suradnji lokalnih udruga koja traje već desetljećima. U psoljednje vrijeme suradnja je intenzivirana, o čemu svjedoči i osnivanje Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva, učestali susreti načelnika pograničnih općina, te susret saborskih zastupnika. Podsjećamo, lani su se kod Sv. Augustina susreli saborski zastupnik Zlatko Koračević i slovenski poslanec Branko Marinič, te razgovarali o turističkoj suradnji na tom području. A počeci turističke suradnje već postoje, jer je projekt Turistička zona „Haloze-Zagorje“, u kojem sudjeluju i općine Bednja i Leskovec, već dobio sredstva Europske unije u programu INTERREG IIIA za međuregionalnu suradnju – podsjeća Sajko.

U podnožju Sv. Augustina s hrvatske strane nalazi se malo mjesto Jamno. Mještani  svetkovinu Sv. Augustina smatraju središnjim događajem u godini. Tada se sastaju brojni bivši žitelji koji su se odselili u obližnje gradove i u Sloveniju. Već nekoliko godina ta dva dana se u Jamnom obilježavaju raznim popratnim događanjima, a ove godine bit će naročito veselo. Kako smo već izvijestili, mještani Jamnog su uz pomoć Općine Bednja uspjeli pokrenuti obnovu stare zagorske hiže, koja će služiti za promotivne turističke svrhe. Projekt je prepoznalo i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te za njegovu realizaciju doniralo 50.000 kuna bespovratnih sredstava. Mještani Jamnog donirana sredstva koriste samo za kupnju materijala za obnovu kuće, dok kompletnu izradu besplatno izvode brojni majstori tog područja.

Sve  informacije o manifestaciji mogu se dobiti na info@bednja.hr, ili na telefon 091/1771-614, a dodatne informacije o Trakošćanu i Općini Bednja mogu se naći na www.trakoscan.hr i www.bednja.hr

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.