ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
16.8.2006. 15:15:31
Gradsko poglavarstvo Ivanca odlučilo
Dogradnja u Radovanu po modelu JPP-a

Uz suzdržane glasove poglavarstvenika iz redova HSS-a i HSLS-a, Gradsko poglavarstvo Ivanca na sjednici u srijedu, 9. kolovoza, većinom glasova HNS-a i SDP-a ovlastilo je gradonačelnika Milorada Batinića da s Varaždinskom županijom potpiše ugovor o sufinanciranju troškova najma školske zgrade Osnovne škole Metela Ožegovića u Radovanu po modelu javno-privatnog partnerstva. Zahvaljujući tome, škola u Radovanu bit će dograđena s 470 četvornih metara učioničkog prostora, a time će se za oko 300 učenika istočnoga gradskoga područja omogućiti rad u jednoj smjeni. 

Načelo JPP-a je ovakvo: prostore će o vlastitom trošku sagraditi varaždinska "Meteor grupa" te ih na 25 godina iznajmiti Županiji i za to ih vrijeme investicijski održavati. Za to će se tvrtki plaćati mjesečna najamnina od 41.168 kuna: od toga će 80 posto financirati Županija, a ostatak Grad - oko 100.000 kuna godišnje ili 2,43 milijuna kuna kroz 25 godina. 

Kako se većina poglavarstvenika opredijelila da se po istom načelu sagradi nova škola i sportska dvorana u Salinovcu te devet učionica koje u Osnovnoj školi u Ivancu nedostaju za nastavu u jednoj smjeni, što bi ivanečki proračun u idućih 25 godina ukupno (s dogradnjom škole u Radovanu) opteretilo s oko 750.000 kuna na godinu ili 5 posto izvornoga proračuna, tome su se usprotivili dogradonačelnik Martin Krznar i poglavarstvenik Dragutin Varga. Smatrajući da je JPP novi model o kojemu se ne zna dovoljno, da će njime gradnja škola mnogostruko poskupjeti (procijenili su da će gradnja u Salinovcu u konačnici biti skuplja 9 puta, a dogradnja u Radovanu 6,5 puta), te da u gradu ima daleko hitnijih neriješenih komunalnih i infrastrukturnih problema, primjerice, vodoopskrba i struja u istočnom dijelu grada, Krznar i Varga predložili su da Grad ne brza i da taj projekt prolongira godinu dana.
- Jesmo li svjesni da teretom u visini 5 posto izvornoga proračuna opterećujemo buduće naraštaje i proračune kroz idućih 25 godina? – pitao je Varga. 

Prijedlogu o prolongiranju primjene modela usprotivili su se SDP i HNS, upozorivši da bi Županija dotad mogla potrošiti kreditnu kvotu novca za JPP, a to bi značilo stop ulaganjima u dogradnju škola u ivanečkome kraju.

- Znamo da obveza Grada jest visoka, ali bez JPP-a Ivanec neće moći namaknuti novac za škole. Da je i država svjesna da je JPP model bez kojeg se u budućnosti neće moći graditi (on je uobičajen u Zapadnoj Europi), pokazuje i potpora Vlade i donošenje smjernica za javno-privatno partnerstvo. Usto, država je najavila decentralizaciju, odnosno, da će dio novca za JPP dati gradovima i općinama, pa bismo u tom slučaju državnim novcem mogli podmiriti našu obvezu – kazao je dogradonačelnik Branko Putarek (HNS). 

Gradonačelnik Milorad Batinić (HNS) ocijenio je da je to jedini način da se na cijelom ivanečkom području najkasnije tijekom iduće tri godine uvede jednosmjenski rad u svim školama. I poglavarstvenica Jasenka Friščić (SDP) smatra da će Ivanec, ne prihvati li ponuđeni model, ostati i bez onih 80 posto novca kojima Županija financira ulaganja u škole. 

Model JPP-a podupro je i predsjednik Gradskoga vijeća Čedomir Bračko (SDP). Izrazivši mišljenje da će ubuduće on biti jedini siguran model po kojemu će se u Hrvatskoj moći graditi, to više što i EU neprestano traži smanjenje zaduživanja, osvrnuo se i na primjedbe da Grad ne bi trebao sufinancirati školstvo, jer je vlasnik škola Županija. Podsjetio je da se iz proračuna ionako već sufinanciraju razne stavke koje Grad, po zakonu, ne bi trebao plaćati, primjerice, pomoć srednjem školstvu, troškove prijevoza srednjoškolaca, poticaje poduzetnicima u poslovnoj zoni, poticaje poljoprivrednicima i slično. Stoga ne vidi razlog da se ne uključi i u sufinanciranje investicija u školstvu, to više što se i Grad opredijelio za školovanje kao jedan od najvažnijih segmenata razvoja cijele Varaždinske županije.

- Moj je stav da u taj projekt treba krenuti, a ako “u hodu” ustanovimo da nije dobar, ili da u njemu ima manjkavosti, vjerujem da će u međuvremenu država zakonskim institutima reagirati i zaštititi i ulagača i jedinicu lokalne samouprave – ocijenio je Bračko.

Reagirajući na stav Gradskog poglavarstva i izjavu dogradonačelnika Putareka da su o problematici gradnje i dogradnje škola po načelu JPP-a konzultirane i oporbene stranke, našoj se redakciji krajem prošloga tjedna javio i čelnik oporbenog HDZ-a Josip Krtanjek te najavio da će GO HDZ-a o svemu očitovati na konferenciji za novinare u četvrtak, 17. kolovoza.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.