ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
11.8.2006. 9:51:20
Zagonetka: Što predstavlja kameni oltar u šumi kod Kaniže podno Ivančice
Kod spomenika visak luduje kao u bunaru

– Eno tamo među drvećem, na uzvisini, tamo je kameni oltar – upozorio nas je Damir Vrtar, tajnik Pokreta Lijepa naša iz Lepoglave, pokazujući u dubokoj šumi na obroncima Ivančice iznad Kaniže oko 130 centimetara visok kameni spomenik, teško uočljiv među paprati i zelenilom.

U narodu toga kraja o tajanstvenom oltaru od davnina se ispredaju razne legende: najstarija je ona koju je za istraživanja arheoloških lokaliteta na ivanečkom području neposredno nakon Drugog svjetskog rata zabilježio Stjepan Vuković, osnivač arheološkog odjela u Gradskom muzeju Varaždin i ostavio je u muzejskoj dokumentaciji. A ona govori o tome da je nekad davno na mjestu oltara bila crkva. No, ljudi su bili opaki, pa su anđeli crkvu prenijeli u legendarni Marpurg (gdje je to, nitko ne zna), a od crkve je ostao samo oltar.

Iako arheolozi godinama upozoravaju da je riječ o iznimno zanimljivom lokalitetu kojeg bi trebalo pomnije istražiti i izvršiti sondiranja, do danas istraživanja nisu počela. Na kamenu, koji je s jedne strane stepenasta oblika, nema nikakvih natpisa ni reljefa, a bez stručne analize ne može mu se odrediti ni starost. Dok ga neki smještaju čak u keltsko doba, a neki teoretičari tvrde da, navodno, počiva na jednoj od svjetskih energetskih točaka na kojima su se u davna vremena podizala svetišta, za to vrijeme su putem interneta za kameni oltar doznali radiestezisti, bioenergetičari i istraživači tajanstvenih pojava iz cijeloga svijeta. Mnogi od njih su s Vrtarom i obišli oltar.

- Ovaj lokalitet doista je intrigantan, čudan. Provjera kompasom pokazuje da je oltar smješten precizno na liniji istok-zapad, a svi radiestezisti i bioenergetičari iz zemlje i inozemstva s kojima sam ga dosad obišao slažu se u jednom: energije oko oltara su enormne. Kod spomenika visak luduje kao da je u bunaru - kaže Vrtar, napominjući da bi bilo zanimljivo istražiti kako ta zračenja djeluju na ljude.

Ono što pak prirodnjake u cijeloj toj priči najviše zanima jest mogućnost da se lokalitet napokon istraži i stavi u turističku funkciju. Priča o drevnom kamenom oltaru koji zrači snažnom energijom sasvim je dobra podloga za to.

Kao što smo već istaknuli, ta arheološka lokacija već je desetljećima dobro poznata arheolozima, a u posljednje vrijeme privlačna je je i osobama koje se bave različitim alternativnim znanostima. Damir Vrtar pružio nam je na uvid mišljenja alternativaca širom svijeta s kojima je dosad razgovarao o tome. Zanimljivo je da ih se većina slaže u ocjeni da su veći, stepenasti kamen nesumnjivo postavili druidi prije 3000 godina. Tu teoriju, nezavisno jedni od drugih, zastupaju radiestezisti Dave Panit i Valerie Horlick iz Glastonburyija, Zagrepčanka Jasna Bilušić, te Alojz Gredelj iz Lepoglave i Ivan Galović iz Žarovnice. Galović tvrdi da veći kamen ima vrlo jaku pozitivnu energiju, dok je manji energetski slabiji. Otkad obilazi kameni oltar, osjeća da mu se poboljšao vid.

U poruci koju je poslao internetom, Panit ističe da je kamen nesumnjivo keltskog podrijetla, te da sličnog kamenja u paru ima i u Britaniji i u Irskoj.

- Dva kamena, jedan veći i manji, postavljena su radi stvaranja polarizacije i punjenja energijom većeg kamena – poručuje Panit. Slično misli i kristaloterapeutkinja J. Bilušić, koja smatra da mu je svrha izlječenje i punjenje energijom. Oltar je, kaže, služio za slavljenje svetkovina i još danas savršeno djeluje u svrhe iscjeljivanja.

D. Vrtar mišljenje o zagonetnom prijestolju zatražio je i od Semira Osmanagića, otkrivača piramida u Visokom. Zainteresiravši se za oltar, poručio je da treba naći dobrog radioestezistu koji će metodama astralne projekcije i akashi rekorda provjeriti starost i svrhu kamena. Američki književnik Rand Fllem Aht, autor knjige “Atlantis Blueprints”, oduševljeno piše u svojoj internetskoj poruci:
- Lokacija oltara idealno se uklapa u moje teorije megalita: ona je na zapadu točno toliko udaljena od piramide u Gizi koliko je od Gize na istoku udaljen stari sumerski grad Ur, mjesto Abrahamova rođenja. Usto, taj lokalitet točno se poklapa i s koordinatama bibilijskog Baalbeka, Ise (jednog od najsvjetijih mjesta u Japanu), piramidama u Xianu u Kini  te Ehdina, gdje su neki teoretičari locirali Eden– poručio je autor.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.