srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
4.8.2006. 18:01:43
Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio Lepoglavu
Nepravda je što se o Lepoglavi govori samo kao o sinonimu za kaznionicu

U četvrtak, 3. kolovoza, Lepoglavu je posjetio predsjednik Republike Stjepan Mesić. Nakon jednosatnog sastanka u Gradskoj vijećnici, gdje su ga dočekali županijski i gradski dužnosnici na čelu sa saborskim zastupnikom Zlatkom Koračevićem, predsjednikom Županijske skupštine Vladimirom Stolnikom i gradonačelnikom Marijanom Škvarićem sa suradnicima, Mesić se uputio u obilazak Kaznionice. Najveći i najstroži zatvor u Hrvatskoj, u kojemu kaznu trenutačno izdržava 695 osuđenika, obišao je u pratnji ministrice pravosuđa Ane Lovrin, ravnatelja Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav mr. Ivanom Damjanovićem sa suradnicima i upraviteljem Kaznionice Stjepanom Loparićem.

Prometnice su barijera razvoju Lepoglave

U Gradskoj vijećnici domaćini su toplo dočekali predsjednika, te mu, prije svega, zahvalili što je i ove godine preuzeo pokroviteljstvo nad jubilarnim 10. međunarodnim festivalom čipke što će se u Lepoglavi održati od 21. do 24. rujna. Kako bi mu predočili život, razvojne mogućnosti, ali i probleme koji ograničavaju razvoj Lepoglave, pojedini članovi gradskih tijela ukratko su ga upoznali s osnovnim značajkama o povijesti i sadašnjosti grada.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Škvarića, o povijesti Lepoglave s naglaskom na pavlinsku kulturu, te o sadašnjem prosvjetnom i kulturnom životu grada govorio je dogradonačelnik Alojz Špičko. Nada Zver, članica Gradskog poglavarstva je, uz podatke o gospodarstvu, iznijela i problematiku koja koči jači razvoj poduzetništva i realizaciju zacrtanih kapitalnih projekata. Predsjednik Turističke zajednice Mirko Varović infomirao je o pripremama za Međunarodni čipkarski festival, na kojemu će ove godine sudjelovati rekordan broj izlagača iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Francuske, Finske, Mađarske i Hrvatske. Članica Odbora za kulturu prof. Olja Gregur govorila je o povijesti čipke i trajnim naporima domaćina da sačuvaju umijeće izrade raritetne rukotvorine i da je tržišno valoriziraju, to više što Lepoglava i u stručnim krugovima uživa imidž najboljeg svjetskog centra čipkanja.

U ime Županijske skupštine i Poglavarstva, dobrodošlicu u Varaždinsku županiju predsjedniku Mesiću zaželio je i Vladimir Stolnik.

- Ono što je glazba za uši, to je čipka za oči, a taj moment može se, uz dobru organiziranost, marketinški iskoristiti. Zbog lepoglavske čipke i pavlinske kulture koja je cvala upravo ovdje, prava je nepravda što se o Lepoglavi uvijek govori samo kao o sinonimu za kaznionicu – napomenuo je Stjepan Mesić.

Pobliže se osvrnuo i na ograničavajuće faktore za razvoj grada.
- Ono što je za Lepoglavu karakteristično jest blizina Zagreba, ali  u jačim vezama s metropolom ona je hendikepirana zbog loše i nedovoljno iskorištene putne mreže. Upravo zato zastupnici u Saboru trebaju se više založiti kako bi Hrvatska prestala biti najcentraliziranija zemlja u Europi, pri čemu decentralizaciju vlasti treba slijediti i decentralizacija novca. Tada bi to malo kilometara do metropole prestalo biti smetnja razvoju grada. To više što je Lepoglava i blizu granice s EU. Ta blizina, koja bi u Europi bila pogodnost, ovdje se pokazuje kao hendikep – kazao je predsjednik.

Prenatrpanost zatvora riješiti u dgovoru s MORH-om

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, Mesić se uputio u Kaznionicu u Lepoglavi, gdje ga je dočekala ministrica pravosuđa Ana Lovrin s predstavnicima Uprave za zatvorski sustav na čelu s ravnateljem Ivanom Damjanovićem i načelnicom Vesnom Babić. Za obilaska, razgovarali su sa zatvorenicima-braniteljima s dijagnosticiranim PTSP-om, te ovisnicima koji su uključeni u terapijsku zajednicu. U razgovoru su se zadržali i sa zatvorenicima srpske nacionalnosti koji su u zatvoru zbog ratnih zločina. Njih najviše interesira rješavanje pitanja bržeg transfera u srpske zatvore.

Dok je ministrici Lovrin to bio prvi radni posjet Kaznionici, kojeg je iskoristila za upoznavanje s aktualnim problemima u zatvorskom sustavu i načinom njihova rješavanja, Mesić se, razgledavajući suvremeno opremljene ćelije te učioničke, klupske i druge prostore, prisjetio i svoga tamnovanja u Staroj Gradiški, gdje je sobu bez vode, grijanja, kanalizacije i sanitarnog čvora (samo s “kiblom”) dijelio s još 32 osuđenika.

- S obzirom na najveći problem zatvorskog sustava u nas, a to je prenatrpanost zatvora i nedostatak zatvorskih smještajnih kapaciteta, sugeriram ministrima pravosuđa i obrane da zajedno pregledaju prazne objekte koji MORH-u više ne trebaju i da tako riješe problem manjka kapaciteta – poručio je Mesić te uputio pohvale upravi Kaznionice i zaposlenima.

- Zatvorenici nemaju prigovora na osoblje Kaznionice, zatvorska straža nikog ne maltretira, prema svim osuđenicima postupa jednako. Sukobi koji izbijaju manji su i rješavaju se brzom intervencijom straže – ocijenio je predsjednik Mesić.

Djeca i građani pozdravili predsjednika

Nakon izlaska iz kruga Kaznionice, on je u prodajnom objektu ustanove razgledao i namještaj što se proizvodi u zatvorskoj tvornici te prodajnu izložbu umjetničkih radova i rukotvorina što ih osuđenici izrađuju u sekcijama slobodnih aktivnosti. Uputio se i u Gostinjac, gdje su mu, kao pokrovitelju predstojećeg Festivala čipke, domaćini iz Turističke zajednice, Zadruge lepoglavske čipke i Čipkarskog društva “Danica Broessler” priredili srdačan doček na reprezentativnoj izložbi čipke. Predsjedniku su prikazani najljepši primjerci čipke kao ukrasa i izvornog hrvatskog suvenira, te uporaba čipke kao skupocjenog modnog detalja.

Ispred Gostinjca predsjednika Republike sa suradnicima toplo su pozdravili i okupljeni građani i djeca.

Lj. R.
Fotografije: Branko Težak

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.